Chinese geneeskunde

De traditionele Chinese geneeskunde is een medisch systeem dat afkomstig is uit het oude China. Hoewel het systeem eeuwenoud is, is het tegenwoordig nog steeds een extreem populaire keuze, waarbij miljoenen mensen in de westerse wereld elk jaar voor zulke behandelingen gaan.

De traditionele Chinese geneeskunde verschilt in veel opzichten van de westerse allopathische geneeskunde. De eerstgenoemde betreft een veel meer filosofische en holistische aanpak van de gezondheid en het menselijk lichaam. De eeuwenoude Chinese geneeskunsde beschouwt het lichaam zelf als een kleinere versie van het omliggende universum. Het streeft naar een harmonisch evenwicht tussen de tegenovergestelde, maar evenwichtige krachten van yin en yang.

De vijf elementen vuur, aarde, hout, metaal en water spelen een fundamentele rol in dit geneeskundige systeem. Qi neemt ook een belangrijke plaats in en wordt gezien als de vitale energie die door het hele lichaam vloeit, met obstructies die de oorzaak kunnen zijn van sommige aandoeningen.

Het gebruikt technieken als cupping, dieettherapie, kruiden en  qi gong/ taichi om het lichaam en de geest te behandelen en te optimaliseren.